Batra och Robin 140516

David Batra och Robin Paulsson at Hässleholms kulturhus 20140516

Skåneprofilerna David Batra och Robin Paulsson är ute på turné med sin andra del av ”Batra & Robin”.

Batra & Robin gjorde ett välplanerat depåstop i Kulturhuset i Hässleholm och de var inbjudna för att vara en del av Hässleholms 100-års jubileum.

Showen började med att en live sms-konversation visades på vita duken.  En ganska dum konversation som många i publiken kände igen sig i… David och Robin hann knappt komma ut på scenen innan halva publiken har fått sig en rejäl dänga. Ingen satt säkert för deras direktriktade skämt. Vissa skämdes när de tvingades in i showen och andra kunde inte sluta skratta.

Första kvarten var mest bara en förrätt som David och Robin delade på. De riktade in sig på improviserade skämt mot publiken och drev friskt med varandra och om Hässleholm och Klippan. Det var här som de var som roligast under kvällen för allt kändes naturligt och avslappnat. Robin hade en quiz om Klippan där frågorna var ganska tråkiga men själva sättet han presenterade på var hysteriskt roligt då han inte kunde läsa sin egen handskrivna lapp. Sen om det var ett inövat skämt eller inte, det får vi aldrig veta. En sak som var säkert var att Hässleholmarna hade god humor och drogs lätt in i showen.

ROBIN

Efter den gemensamma inledningen började den riktiga showen och Robin och David fick 30 minuter var, varav Robin var först ut. Robin som är mest känd genom sin egen pratshow på SVT, vilket var ett ämne han direkt tog upp och visade sitt missnöje med norska motsvarigheten Skavlan. Det var mycket imitationer av diverse karaktärer varav Zlatan givetvis hade en stor roll, som den fotbollsfantast Robin är.  Roligaste och mest uppskattade var hans tolkning av utlärning av engelska i grundskolan. Skolan lär ut brittisk engelska och det är därför vi pratar tydlig engelska i Sverige. Men då menade Robin om skolan istället hade lärt ut engelska med olika accenter som t.ex japansk-engelska och på så vis skulle vi haft en mycket roligare accent. Hysteriskt roligt och utan tvekan  en av kvällens höjdpunkter.  Även den svenska dialekten fick sig en rejäl tackling. Förvirringen mellan stockholmska och skånska var klockren. Ett klart lyckat inslag som publiken vek sig dubbelt av.  Det roliga med Robin är att han kan skämta om lite allvarligare ämnen utan att få den specifika gruppen att känna sig träffad. Paralympics var ett sådant ämne där han gick in och rörde om. Han menade att istället för fysiska handikapp så hade Paralympics med psykiska handikapp varit betydligt roligare att kolla på. Stafett med personer som har separationsångest och löpare som tror att de är förföljda. Förslagen var otroliga.

BATRA

David gick hårt åt teknikens värld och förklarade framförallt vilka ”as” många företag är då man måste sitta i telefonkö och förvirringen vid försäljning av elektronik där allt beskrivs i förkortningar. Irritationsmoment som många i publiken kände igen sig i. Han gick in i hur vårt tekniskt dominerande vardagsliv med Netflix-beroende och GPS:er som pratar norrländska, orsakar kollaps i samhället. Davids briljans är utan tvekan hans kroppsspråk och ansiktsspel när han går in i olika roller som att spela pensionär eller hitta på rädda, nervösa och försiktiga personer. Han gör det med briljans och finess.

Tyvärr var kvällen fylld med repriser. Om än smått omarbetade och polerade sådana. Både David och Robin drog skämt som de kört på både TV och på föreställningar förra året. När man hör samma skämt för tredje gången, då blir det inte roligt längre. Höjdpunkterna var skämten som var riktade mot orten och publiken. Skönt att se att Hässleholmarna tycker det är kul att bli måltavlor för skämt och har lite självdistans. Det ordinarie programmet var tyvärr inte fullt lika roligt då avsaknaden av helt nya fräscha nummer var påtaglig. Däremot för de som inte är så inlyssnade på deras stand up och TV-framtädande hade nog en fantastisk afton.

Ett välkommet inslag i Hässleholms 100-års jubileum./Stefan Vohnsen