Scorpions

Avskedet några år tidigare höll sig tydligen inte. Efter tänkta avskedsturnén gick de istället in i studion och gjorde en skiva till. Det var ett och ett halvt år sedan Return To Forever släpptes och än är de ute på turné och visar inga som helst tendenser på att dra ner på tempot.

Vädret är hopplöst värdelöst med piskande regn och slagna blixtar. Samtidigt är det vackert att se blixtarna slå ner bakom scenen, som en extra ljuseffekt. Scorpions sista spelning på Wacken 2012 (då det var tänkt att de skulle lägga ner) var en bedrövlig upplevelse. Klaus Meine kunde inte ta en ton och trummisen Kottak var hög. Spelningen på Copenhell visade sig vara ett stor förändring åt det bättre. Klaus kunde sjunga och lät bra. Tyvärr fastnade han djupt nere på scenen och kändes lite försiktig i sina rörelser. Han hade ett 50-tal trumpinnar som han envist skulle kasta till publiken i tid och otid. Tråkigt nog orkade bara en bråkdel över första raden vid räcket. Vakterna fick agera städare under hela konsertern genom att gå runt och plocka trumpinnar.

I Kottaks frånvaro (drogproblem) har Scorpions tagit in en praktikant. Inte vem som helst utan vår käraste Mikkey Dee från Motörhead. Mikkey lyfte spelningen nästan på egen hand och gav Scorpions den tyngd de länge saknat och eftersträvat. Det blev mer liv och energi. Scorpions har aldrig låtit så här tungt tidigare. Verkligen rätt ersättare för mindre saknade nervraket Kottak.

Mikke Dee gör alltid hårda och visuella trumsolon. Denna gången lyfte hela trumpodiet upp i luften i fyra vajrar. Likt ett ufo steg han upp mot scentaket med underredet fullt av roterande saftblandare och strålkastare, tyvärr riktat rakt mot publiken så det var lätt att bli bländad.

Gitarristerna Rudolf Schenker och Matthias Jabs och basisten Pawel Mąciwoda utnyttjade hela scenen och den specialbyggda catwalken som hade upprättats endast för Scorpions. De var ute och poserade som en trio inför alla kameraglada fans.

Låtmässigt var det inga överraskningar alls. Några självklara låtar från nya plattan där We Built This House stack ut mest och sen de klassiska gamla radiohitsen på löpande band. Samtidigt förväntade man sig inget annat…

När bandet skulle tacka för sig kastades en svensk flagga med den svenska scorpions-fanklubbens logga på, upp på scenen. Mikkey plockade upp den och höll upp den tillsammans med Klaus. Publiken buade åt den svenska flaggan och Klaus fick huka sig då han fick ett skrattanfall. Scorpions levererade en njutningsbar konsert där de levererade över förväntan. 

/Stefan Vohnsen

 

MOV_0919_000108-2